Förra helgen sysselsatte jag mig med att äntligen få ner de plantor som mina föräldrar hade med sig i höstas som stått i backar under vintern men vid en närmare undersökning visade sig klarat sig riktigt bra för nya, gröna skott var på väg upp!
Fem klumpar med plymspirea planterades längs med kortsidan av tomten så vi kommer se dem från altanen, tror de kommer göra sig bra där. Någon marktäckande växt hamnade i landet runt den stora stenen, taklök i en bergsskreva och så hade Magnus mamma hittat en Röd Rudbeckia som hette
Magnus som vi fick två stycken av som också planerades i landet. Tydligen finns det en höstaster som heter
Jenny så den får vi ju leta reda på också!
Plymspirea, Aruncus Dioicus. Bild lånad av Merjas växter.
Längst ner i bild är den marktäckande saken som inte ser så mycket ut för världen just nu men ett gäng sådana små tuvor längs kanten kommer säkert bli fint (och så syns kanske inte ogräset lika mycket!).Taklök, Sempervivum som vi hoppas ska sprida sig som ogräs så vi kan plantera i fler bergsskrevor som dekoration.Röd rudbeckia, Echinacea purpurea 'Magnus' kallas även för röd solhatt. Så här ser tydligen den höstaster ut som är min namne, Aster novi-belgii 'Jenny'. Bild lånad från odla.nuDet allra bästa med både spirean och solhatten är att de räknas som rådjurssäkra växter! Vallmo, iris, pion och aklejor hör tydligen dit också och det kan vi förstå för det fanns det gott om på tomten innan som vi även försökt spara- bra att veta då vi bor som vi bor! Syrén ska tydligen heller inte vara omtyckt av rådjuren och med tanke på alla de syrener som fanns på tomten när vi köpte den så måste de ha skrämt iväg vartenda rådjur på flera mils avstånd!
I torsdags kväll när det slutat regna och blåsten mojnat gick jag och Magnus ut och pysslade, jag rensade runt en av de två buskarna som sparades, lade sten och ny jord runt så det ser lite roligare ut.
Doftschersminen, Philadelphus coronarius fick sig ett lyft.