tisdag 28 december 2010

Köksön fortsättning

Fick en fråga om hur vi gör vår köksö och vi har valt att använda IKEAs köksystem Faktum med luckan Applåd vit som är den som är mest lik de vi har från Myresjökök.

Detta av den enkla anledningen att det är två helt olika prisklasser där IKEA vinner. Vi satte in ett helt nytt IKEA-kök i vår gamla lägenhet och var jättenöjda med det köket så valet var inte så svårt, kan inte direkt säga att jag märker någon kvalitetsskillnad i nuläget på Myresjökök och IKEA men det kanske märks i långa loppet vad vet jag...

Liten färgskillnad, IKEAs lucka är vitare än den vi har när man håller dem intill varandra men när de sitter på plats så märker man det inte.

Vi har valt att ha 5 olika skåp utifrån vad vi kände att vi har behov av:

mot diskbänken har vi 3 olika skåp som är 60 cm djupa; ett skåp som är 60 cm brett med 3 lådor, ett skåp som är 40 cm brett med 5 lådor och ett skåp som är 60 cm brett med 2 dörrar.

Mot vardagsrummet och matbordet har vi valt 2 st skåp som är 37 cm djupa och 80 cm breda med 2 luckor på vardera skåpet.Luckorna på plats, utan handtag än så länge, på de två 80-skåpen mot vardagsrummet. Bänkskivan är limmad och pluggad samt ligger i spänn tills den torkat mha vinkeljärn som Magnus skruvat fast på undersidan på vardera bänkskiva och tvingar.

Vi valde handtagen Metric på IKEA eftersom de är exakt likadana som de vi valt från Myresjökök.

Bänkskivan tillverkar vi själva av en 4 m lång bänkskiva i massiv ek som är 40 mm tjock och 62 cm djup, tillsågad till lagom längd som sedan limmas ihop till en stor skiva. Skivan köpte vi på Hornbach. Skåpen skruvas ihop med de medföljande skruvarna men även med vinkeljärn undertill och upptill för att säkra att de håller sig på plats.

Totalt blir köksön 160 cm bred och 120 cm djup, vilket innebär att det blir lite överhäng på ena sidan mot vardagsrummet där vi kommer ha ett par barstolar. Totalt pris för köksön inkl skåp och bänkskiva blir ca 9 000 :-


3 kommentarer:

  1. Ser ut att bli super fint! Tar den upp hela "köks"platsen?? Ni har väl matbordet i v-rummet lr??

    SvaraRadera
  2. Ja, den är istället för ett matbord eftersom vi har ett stort bord i vardagsrummet så den tar upp ganska stor plats men det var tanken också med att göra den så stor som vi har gjort den men att man trots det kan gå runt och få plats. Fast just nu känns det trångt eftersom man vant sig vida att det varit en öppen yta!

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt snyggt ut!

    Och imponerande att ni lyckades göra det så billigt.

    Jag jobbar med ett byggforum och skulle gärna vilja få kontakt med er. Dels för att vi har en tävling som pågår just nu, där inga bidrag alls kommit in ännu, och där köksön skulle vara ett riktigt bra bidrag. Dels rör det sig också om att det vore kul att ha mer er på ett hörn på sajten i övrigt. Har kanske någon morot jag kan locka med även där.

    Hör gärna av er så berättar jag mer! (joelbyggla (at) gmail.com)

    SvaraRadera

Hej, vad kul att du kikade in och vill lämna ett litet meddelande till oss!