fredag 21 januari 2011

Toaletten

Vår säljare på SmålandsVillan efterfrågade bilder på toaletten och installationen och tänkte att jag kunde lägga upp några här också eftersom det säkerligen kommer vara fler som bygger i Kungsbacka och som måste ha en vacumtoalett eftersom det är deras nya "påhitt" för att spara på miljön.

Anledningarna till varför kommunen kräver detta är för att de har sett att sedan man stoppade slutna system för ca 10 år sedan är att de minireningsverk som man då fick gå över till inte var så bra som man trott och hanteringen av dessa har inte skötts ordentligt= naturen får ta stryk. Eftersom slutna system (sluten tank som töms av en slammsugare) också påverkar naturen genom utsläppen från lastbilarna har man då tvingat oss till en vacumtoalett som istället för en vanlig toalett endast använder 0,5 l vatten (6 l för en vanlig vattentoalett och 3-4 l för en snålspolande toalett).

Vi hade helst velat ha en annan leverantör men då SmålandVillan är lite fyrkantiga vad gäller ändringar så fungerade inte det då de hus som har mindre toaletter inte skulle uppfylla kraven på handikappanpassning med denna variant blev vi tvugna att välja Wostman Ecology och deras EcoVac. Med den andra leverantören krävdes ett visst avstånd från väggen som skulle innebära att man skulle få göra en utbyggnad och på så sätt minska golvytan i badrummet. I början trodde vi även att man var tvungen att ha vacumuratorn (här kunde man ha upp till 4 toaletter till samma vacumurator) i grunden också men det visade sig vara fel.

Vi fick beställa toaletter och tank själva och beställde direkt från fabriken vilket funkade jättebra och fick ett bättre pris än vad de lokala återförsäljare kunde erbjuda oss. Vi beställde allt på en gång men ville bara ha tanken först eftersom den skulle grävas ner innan huset kom och toaletterna ville vi inte ha förrän huset stod på plats men det var inga som helst problem, jag bara ringde och bekräftade leveransdagen någon vecka innan så skötte de allt!

Vi köpte det sk ”Norrtäljepaketet” som innehåller en 3kbm tank, 2 EcoVac family toaletter, 2 vacumaratorer och 2 styrenheter för 67 000:- inkl moms. SmålandsVillan gjorde de ändringar av rördragningen i själva huset som krävdes och sedan fick vi betala för själva installationen av toaletten och styrenheten samt rördragning och koppling till tanken, har inte de exakta kostnaderna i huvudet men ca 25 000:-.

På väggen i tvättstugan sitter styrpanelerna där man även ser hur många gånger man spolat, just nu är bara den ena inkopplad eftersom övervåningen inte är inredd men allt är förberett för det.

Från toaletten går ett avloppsrör ner i grunden och vidare till den slutna tanken, en vattenledning kommer ut från väggen och elektroniken som styr toaletten. Man trycker alltså på en knapp som vanligt men denna styr vacumuratorn att suga ur toaletten, det låter en del men inte riktigt lika mycket som på ett flygplan eller båt, och efter ett par sekunder fylls toaletten på med lite vatten igen.


För övrigt vatten (bad, disk och tvätt) har vi en trekammarbrunn och en markbädd.

2 kommentarer:

  1. Fattar inte så mycket men de är säkert skit bra =)

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Vilken fin toalettlösning!
    Hur ser själva spolknappen ut..?

    - Johannes

    SvaraRadera

Hej, vad kul att du kikade in och vill lämna ett litet meddelande till oss!